SVETOVÍ NÁVRHÁRI: Coco Chanel

Významná francúzska módna návrhárka, považovaná za kľúčovú osobnosť v utváraní šatníka vtedajšej modernej ženy. Od polovice 20.storočia udávala svojou haute couture rytmus celému módnemu priemyslu. Coco Chanel.



Detstvo a mladosť
Coco Chanel, vlastným menom Gabrielle Bonheur Chanel sa narodila 19.augusta 1883 v Saumur, Francúzsko. Mala ťažké detstvo, v dvanástich rokoch jej zomrela matka a otec ju a jej štyroch súrodencov dal do sirotinca.
Prezývku Coco (znamená vo francúzštine dušička alebo miláčik) získala počas vystúpení v kabarete, kde začínala ako speváčka. Súčasne však pomáhala svojej tete s jej obchode s odevami v obci Moulins, kde si získala aj povesť mimoriadne schopnej šičky.  Podporovaná významnými milencami si otvorila aj svoj prvý butik.

Kariéra
Coco navrhovala a sama i nosila elegantné a predsa pohodlné oblečenie. Jej modely mali veľa pánskych a športových prvkov, ale stále zostávali dokonale ženské. V dobe, keď všetky ženy nosili vlasy vyčesané do pevného drdolu, ona si ich ostrihala nakrátko a upnuté korzety vymenila za malé, puzdrové, čierne šaty, kde prvýkrát nechala vyniknúť aj ženské kolená. Hoci sa spočiatku stretávala s negatívnymi ohlasmi, jej modely očarili všetky ženy bez rozdielu postavenia. V roku 1957 predstavila na módnej prehliadke legendárne biele lakované lodičky s čiernou špičkou.
Experimentovala aj s materiálmi: z typicky pánskej látky - hrubého tvídu ušila dámsky kostým s charakteristickou líniou, lemami a zlatými gombíkmi. Ešte dnes sa dá kupiť v butiku Chanel v Paríži.
Coco taktiež milovala šperky, najviac dlhé šnúry perál a brošne. Tie nesmeli chýbať u žiadneho jej modelu a nosili ich aj Jacqueline Kennedyová alebo Grace Kelly. Meno Coco nesie aj jej legendárny parfém Chanel No.5. Vôňu namiešal na jej želanie jej milenec - parfumér. Dodnes je najpredávanejší parfém na svete.
Coco si nikdy nemohla sťažovať na nepriazeň mužov, z ich vplyvu dokázala vyťažiť aj niečo pre seba, napriek tomu zomrela opustená v 88 rokoch v Paríži.

Film
V roku 2008 bol natočený aj film s názvom Coco Avant Chanel so skvelou francúzskou herečkou Audrey Tautou. K filmu treba dodať len jedno: vrele odporúčame!
 
Legendárne lodičky s čiernou špičkou


Najpredávanejší parfém sveta

Audrey Tautou ako Coco Chanel
Autor: Dominika

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára