Sukňa : majetok každej ženy

Sukňa je kus oblečenia, ktorá je tipická predovšetkým pre to nežnejšie pohlavie. Pravdepodobne šatník každej ženy obsahuje aspoň jednu sukňu. Aj keď ju pravidelne nenosíme.


No mnohí ani len netušia, že história sukne siaha až do ďalekého praveku a bola tipickým oblečením nie len pre ženy, ale aj pre mužov. A ani s ďalším vývojom sa muži sukní nevzdávali, skôr naopak, vzdelané staroveké národy preferovali v mužskom obliekaní suknice či tuniky. Nohavice muži začali nosiť až príchodom barbarských kmeňov a neskôr v románkom období.
V mimulosti boli sukne neoddeliteľnou súčasťou ženského šatníka. Ženy museli nosiť dlhé sukne. Krátke si mohli dovoliť len malé dievčatká. V gotickom období sa strih sukne zmenil a pás siahal až pod prsia. V renesančnom období sa sukňa mierne zúžila a odľahčila, záhyby boli pravidelné. Samozrejme, že nesmieme zabúdať na korzety, ktoré zaisťovali  perfektný kužeľovitý tvar postavy. V období baroku boli sukne bohato vyzdobené.  Empírová línia skrátila živôtik a posunula pás opäť pod prsia, sukne sú ľahké a priesvitné, strih jednoduchý, spodnička jedna. Ktovie prečo priniesol romantizmus po niekoľkých desaťročiach zase široké nazberané sukne, ktoré biedermeier ešte aspoň na chvíľku "vylepšil" krinolínou. A potom prichádza tzv. revolúcia, ktorú spôsobila Coco Chanel v 20. storočí. Jej kolekcia Malé čierne skrátila dĺžku sukní. Táto kolekcia bola prijatá s pobúrením, no zmenila vnímanie na svet módy, predovšetkým tej ženskej. 
A ako vyzerajú sukne dnes? Je veľmi ťažké povedať, ktorá sukňa je práve In, pretože v obchodoch nájdeme sukne všetkých strihov. Či si dáte miny alebo dlhú až po zem, jednoznačne tým nič nepokazite.
Prinášame menšiu ukážku rôznych strihov sukní.




1. H&M
2. River Island
    3. New look
    4. Boohoo.com 
    5. Primark

Autor: Barbora 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára