Londýn: Nakupujeme v meste trendov

Mnohí si pri slovách Londýn a móda predstavujú doobliekané Britky so žabkami v kožuchu a pod tým čosi, čo veľmi nápadne pripomína pyžamo. Časy sa ale našťastie menia a už aj v Londýne nájdete (čím ďalej tým viac) štýlovo oblečené ženy. 




Veď pri takom množstve rozličných butikoch by bolo priam hriechom ohrdnúť pani módou a napokon, meniaci sa pohľad na Londýn potvrdzuje aj pravidelný Fashion Week.


Nákupná horúčka
Nech je už dôvod na návštevu mesta Temže a Big Benu rôzny, zaručene vás neobíde nákupná horúčka. V Londýne si prídu na svoje lovci módnych vychytávok, ale aj štandardní nakupujúci. Či už preferujete luxusné značky, športové alebo secondhandové oblečenie, všetko sa to stretáva v jednom ukazovateli - zľavy. Tými je Londýn vychýrený. Hlavným centrom nákupného Londýna je štvrť West End, do ktorej patria Oxford Street, Regent Street a Bond Street. Najväčšou nákupnou ulicou je Oxford Street a svoje meno si táto ulica urobila po celom svete. Tradičné britské obchodné domy ako Debenhams, John Lewis či Selfridges sa nachádzajú práve tam.
Ak sa červenou linkou metra doveziete na Oxford Circus, spod zeme vyjdete priamo pred Topshop. Na štyroch poschodiach ponúka módu skôr pre dámy, ale jedno poschodie je vyhradené módnemu artiklu pre pánov. Aktuálne sa v Topshope dajú kúpiť aj šaty, na ktorých návrhoch sa podieľala britská módna ikona - modelka Kate Moss. Podobne ako Topshop dávajú príležitosti mladým módnym návrhárom aj centrá Dorothy Perkins, All Saints. Ak máte na módne kúsky vyhradenú finančnú hotovosť v skromnejšom rozsahu, tak by mal byť vaším cieľom dvojposchodový Primark na Oxford Street. V tomto obchode nájdete všetko, od šiat, cez džínsy, tričká, tielka, spodnú bielizeň, plavky, pyžamá, obuv, kabáty, bižutériu či dokonca aj doplnky do domácnosti.
Pánske a detské oblečenie zaberá polovicu prvého pochodia. Druhá polovica v tejto časti patrí topánkam, bižutérii a doplnkom do domácnosti. Tento obchodný dom vám vyrieši aj „ošemetnú" situáciu, ak by sa vám náhodou na letisku stratil kufor s celou garderóbou. V Primarku sa oblečiete od hlavy po päty v podstate za pár libier. Všetko pod jednou strechou (lacnejší aj drahší sortiment) nájdete aj v obchodnom centre Westfield, ktoré funguje od roku 2008. Je dobrým cieľom najmä v čase, keď vás Londýn privíta nevľúdnym počasím, pretože vám garantujeme, že na niekoľko hodín máte o program postarané.
Luxusné značky 
Dobre zarábajúce Angličanky navštevujú skôr butiky luxusných značiek, ktoré nájdete na Regent Street: Gucci, Cartier, Dior, Burberry a ďalšie - to je priestor pre majiteľov zlatých kreditných kariet. Ale aj obyčajní smrteľníci by si mali rezervovať čas, aspoň sa pokochať na ich nádherných výkladoch. Pre vyznávačov módnych biblií sú luxusné značky ako Versace, Cartier, či Jimmy Choo situované na rohu Oxford a Bond Street. Tu sídlia aj obchody módnej elity ako Armani, DKNY či Ralph Lauren. Ak patríte k milovníkom športu a chcete sa obliecť kvalitne a pritom lacno, navštívte sedemposchodový obchod na Piccadilli Circus s názvom Lilli White. Je to skutočne raj so športovým oblečením.

Najdrahšia štvrťNajdrahšia štvrť britskej metropoly je Knightsbridge, ktorú križuje štrnásť najdrahších ulíc krajiny. Skutočnou pastvou pre oči je návšteva obchodného domu Harrods, ktorý patrí klanu Al Fayedovcov. Z každého kúta v ňom ucítite kus histórie, luxusu, elegancie a noblesy. Ak je vám móda ľahostajná, oplatí sa Harrods navštíviť už len pre oddelenie potravín a lahôdok. Je to nielen lákadlo pre žalúdky, ale aj neuveriteľná pastva pre oči.
Britská inšpirácia
A aké trendy momentálne v Londýne vládnu? Takmer v každom obchode momentálne nájdete volániky a čipky. Sú na topánkach, topoch aj na sukniach. Podľa britského modelu si oživte jednofarebnú sukňu farebnými kontrastnými pančuškami a nebojte sa aj trošku odlišovať, ak sa na to cítite. Krikľavé farby sa v tejto sezóne dostávajú do popredia. Či sa už rozhodnete, že budete nosiť vysoké lodičky alebo balerínky. Britky majú rady pohodlnosť, preto väčšina z nich nosí voľné strihy a mimoriadne obľúbený je padavý materiál. Tento štýl odievania preferujú aj menej štíhle dámy, ktorých je v Londýne viac než dosť. Rozšíreným doplnkom sa stávajú klobúky, ktoré nájdete rovnako v značkových, ale aj v tých cenovo prijateľnejších obchodoch.
Náš tip: Na záver len šikovná rada - ak sa budete chystať do Londýna, určite tam nechoďte s naprataným kufrom. V meste nad Temžou si určite svoj šatník doplníte novými kúskami a tie treba v niečom aj odniesť domov.


Autor: Marcela


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára