Základy farbenia vlasov

Už odpradávna platí: Vlasy, koruna krásy. Každá žena ich chce mať zdravé, svieže, plné pružnosti a lesku. Nenájdeme snáď jedinú príslušníčku ženského pohlavia, ktorá nemala ani raz zafarbené vlasy, prípadne o ich zafarbení ani neuvažovala. Táto metóda vám síce môže kvalitu vlasov vylepšiť, no pri nesprávnej opatere môže rovnako ľahko uškodiť.








Tak ako každá skrášľovacia procedúra, aj farbenie vlasov má svoje klady a zápory. Ak ste sa už rozhodli, že si ich dáte zafarbiť, určite dajte pozor, akú starostlivosť budete svojej hrive venovať a najmä ako často budete farbenie podstupovať. Aká frekvencia je teda žiadúca?

Bohužiaľ, nedá sa to takto zovšeobecniť. Je to ako s umývaním vlasov. Niekto potrebuje vlasy umývať každý deň, niekomu stačí každý druhý deň a niekomu raz týždenne. V zásade sa však neodporúča farbiť si vlasy častejšie ako raz za 4 – 6 týždňov. Ak siahnete po farbe častejšie ako je táto doba, môže to viesť k deštrukcii vlasu už od jeho korienku, čo má za následok jeho takmer nemožnú obnovu, alebo veľmi dlhé regenerovanie.

Ženy však farbia vlasy aj častejšie, a to najmä kvôli odrastajúcim končekom. Táto skutočnosť je najhoršia vtedy, ak ste farbu zmenili radikálne, napr. z plavej na čiernu. Na to si treba dať pozor, lebo sa môže stať, že miesto "šik" budete vyzerať zanedbane a neupravene.

 Pred farbením vlasov podstúpte intenzívnu vlasovú regeneračnú kúru, ktorú ľahko absolvujete aj doma. Vlasy ošetrujte pri každom umytí vlasovým kondicionérom a nezabudnite im dopriať aj výživné vlasové masky a kúry. Týždeň pred plánovaným farbením však nepoužívajte pri sprchovaní kondicionéry, balzamy, ani masky, pretože tie vlas obalia a ostanú na ňom, čo znemožní preniknutie farby do štruktúry vlasu, a spôsobí tak známe „nechytenie“ farby. Čím lepšie podmienky farbeniu pripravíte, tým lepšie sa farba na vlasoch udrží.

Po vážnej chorobe, ktorá vyčerpala vás organizmus, by ste nemali hneď podstúpiť farbenie vlasov, pretože tak, ako ste vyčerpaní vy, sú vyčerpané aj vaše vlasy. Potrebujú istý čas, aby sa mohli spamätať a aby ste efekt, ktorý chcete na vlasoch dosiahnuť, skutočne dosiahli. 

Ak si budete vlasy umývať každý deň, aj s tým najlepším šampónom (ktorý by mal byť pri (nielen) nafarbených vlasoch samozrejmosťou), farba sa začne rýchlo vymývať. Používajte preto šampóny určené na farbené vlasy a ich frekvenciu sa pokúste o čosi znížiť, hoci sa vám možno bude zdať, že vaše vlasy vyzerajú hrozne. To ale môže byť len váš pocit. 

Autor: Dominika









3 komentáre:

  1. ja chcem vedieť z čoho vlasy rychlo narastu :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. rast vlasov ovplyvňujú hormóny, dedičné dispozície,výživa, nervy a choroby a nedá sa nijak zrýchliť ani spomaliť :) Už počas embryonálneho vývoja sa vytvárajú vlasové vačky a ich druh a počet sa počas života už nemení :) Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  3. :)najlepsie je nefarbit, ale to som este nevydrzala :D

    OdpovedaťOdstrániť