SVETOVÍ NÁVRHÁRI: Alexander McQueen


Britský módny návrhár a krajčír, najviac známy svojou nadanosťou pre zákazkové krajčírstvo. Jeho modely podčiarkovali ženskú silu, zmyselnosť a krehkosť a jeho provokatívne módne prehliadky vyžarovali emocionálnu silu a surovú energiu. Taký bol Alexander McQueen.

 
Detstvo a začiatky
Celým menom Lee Alexander McQueen sa narodil 17.marca 1969 v Lewisham, Londýn, škótskemu taxikárovi a učiteľke sociálnej výchovy Joyce. Bol najmladší zo šiestich detí. K navrhovaniu šiat sa dostal vďaka jeho trom sestrám, pre ktoré vždy niečo pekné vykúzlil. Tak sa zrodil jeho sen stať sa profesionálnym dizajnérom. Po skončeni Rokeby School si prešiel mnohými zamestnávateľmi, okrem toho navrhoval divadelné kostýmy pre Angels and Bermans. Po tomto získal skúsenosti i meno vo svete módy. Medzi jeho skorých klientov patril i Michael Gorbačov a Princ Charles. Neskôr sa však vrátil na Central Saint Martins, kde bol tútorom, no potom ho kolegovia presvedčili na magisterske štúdium. 

Kariéra
Islandská speváčka Björk ho vyhľadala pre „covering“ jej albumu Homogenic v roku 1997 a taktiež režíroval jej hudobný videoklip k piesni Alarm Call z toho istého albumu.
O 12 rokov neskôr boli šaty z jeho dielne, ktoré mala oblečené Camilla Belle, zaradené medzi 100 najlepších šiat desaťročia, podľa časopisu InStyle. 
Mnoho ľudí však jeho taktika kontroverznosti a šoku poburovala. Získal nelichotivý titul "Chuligán anglickej módy" za nohavice menom "bumsters" a kolekciu nazvanú "Highlandské znásilnenie". Jeho prehliadkové móla však boli niečo, čo bralo dych.  Jarná kolekcia roku 2003 sa predvádzala na móle v tvare vraku lode, v roku 2005 vytvoril ľudský šach a na jeseň roku 2006 šokoval kolekciou "Widows of Culloden". 
McQueen sa tiež stal známy pre používanie lebky vo svojich návrhoch. Napr. šatka s týmto motívom sa stala celebritným "must-have" a bola kopírovaná po celom svete. Zaujímavou bola aj jeho vášeň pre potápanie a veru bol v tom naozaj veľmi dobrý. Pri potápaní, ktoré uskutočňoval najmä v oblasti Maldív, získaval aj inšpirácie, vrátane jarnej kolekcie na rok 2010 s názvom "Atlantis Plata".

Osobný život 
McQueen sa od skorej mladosti otvorene hlásil k homosexuálom. Rodine to oznámil už v osemnástich a po trpkých rokoch jeho sexuálnu orientáciu akceptovali. V lete roku 2000 sa dokonca oženil s Georgeom Forsythom. Vzťah síce o rok neskôr stroskotal, no ostali veľmi dobrými priateľmi.

Smrť
Jeho smrť bola ohlásená na popoludnie dňa 11.februára 2010. Bol nájdený obesený v jeho šatníku, kde ho našla gazdiná. Zomrel iba 9 dní po svojej matke, ktorá podľahla rakovine. Veľa jeho známych však tvrdilo, že v čase smrti bol veľmi nešťastný. Odišiel s poznámkou: "Dohliadnite na môjho psa. Prepáč Lee, milujem ťa". Svet módy tak navždy opustil nezabudnuteľný človek, ktorý svojimi extravagantnými prehliadkami uchvacoval ale aj pohoršoval mnohých. Ako však povedal zástupca jeho módneho domu po jeho smrti: "Každý kus je jedinečný, ako bol on". 

Camilla Belle


Widows of Culloden

Sandra Bullock v šatách od A.McQueena

Mnoho jeho kolekcií v štýle stredovekých a náboženských kostýmov a motív lebiek evokovali posmrtný život


Autor: Dominika
Preložené z www.wikipedia.org

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára